sobota, 16 stycznia 2016

Blok konserwowy z szynki i łopatki





Składniki:

-szynka 1 kl 1 kg

-łopatka 1 kl 1 kg

-peklosól 19 g/kg 

-pieprz czarny 3 g/kg 

-oregano 1,5 g/kg,

-majeranek 0,5 g/kg,

-czosnek według uznania 

-woda 150 ml

Wykonanie:

Mięso tniemy na 1,5 do 2 cm plastry i traktujemy je tłuczkiem do schabowych ale bez przesady, następnie peklujemy szynką i łopatkę w osobnych pojemnikach na 24 godz
Po 24 godz. dodajemy wszystkie przyprawy po połowie do szynki i łopatki dajemy wodę,wyrabiamy. Łączymy mięso i do lodówki na 24 godz w prasce z dociskiem. Można też układać mięso warstwami raz ciemniejsze raz jaśniejsze. Po tym czasie następuje parzenie woda 75 stopni i parzymy do momentu gdy mięso w środku będzie miało 68 stopni.
Studzimy 10 min w zimnej wodzie i odstawiamy do lodówki na noc 10-12 godz bez docisku w temp 4-6 stopni.
SMACZNEGO .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz