sobota, 16 stycznia 2016

Blok konserwowy z szynki i łopatki





Przepis

Składniki:

szynka i łopatka najładniejsze kawałki mięsa mniej więcej po równo ,peklosól 20g/kg mięsa,pieprz czarny 3g/kg mięsa,oregano 1,5g/kg,majeranek 0,5g/kg,mała główka czosnku wyciśniętego przez praskę,odrobinę wody

Wykonanie:

Mięso tniemy na 1,5 do 2 cm plastry i traktujemy je tłuczkiem do schabowych ale bez przesady.następnie peklujemy szynką i łopatkę w osobnych pojemnikach na 24h i wyrabiamy rączkami aby nabrało kleistości.
Następnie po 24h dodajemy wszystkie przyprawy i wyrabiamy ponownie i do lodówki na 24h. Później łączymy mięso i dodajemy troszkę wody i znowu wyrabiamy.
Dokładnie wyrobione mięso wkładamy do praski na przemian raz szynkę raz łopatkę i odstawiamy do lodówki na 24h.Po tym czasie następuje parzenie woda 80 stopni i parzymy do momentu gdy mięso w środku będzie miało 68 stopni.
Studzimy 10-15 min w zimnej wodzie i odstawiamy do lodówki na noc 10-12 godz w temp 5-8 stopni.
SMACZNEGO JEST BARDZO PYSZNY

Prześlij komentarz