wtorek, 19 stycznia 2016

Boczek rolowany wędzony




Boczek wędzony rolowany.Z lewej peklowany na mokro z prawej na sucho natarty czosnkiem i z przyprawami

Przepis

Więc tak ten z lewej jest peklowany na mokro 80g peklo soli na litr wody.5 dni.Po pięciu dniach osuszamy mięso,można go trochę obić młotkiem do schabowych aby był bardziej plastyczny i zwijamy ciasno .Dajemy w siatkę i dodatkowo wiążemy dla pewności ,aby później przy krojeniu się nie rozpadał.

Ten po prawej peklowany na sucho 18-20 g peklo soli na kg mięsa następnie czosnek z praski przyprawy dowolne i zwijamy ciasno. Pakujemy w siatkę i dodatkowo wiążemy dla pewności i do lodówki na 3-5 dni,mowa o tym boczku po prawej peklowany na sucho.

Wędzenie

Później oba boczki osuszamy w wędzarni 35-45 stopni i później w dym 4 -4,5 h i 50-60

Parzenie

Po wędzeniu parzenie woda 80 w środku 68 i w wodę zimną studzimy 5 min .Gdy ostygną wkładamy do lodówki na 8-10 godz.I teraz można kroić.Smacznego
Prześlij komentarz