niedziela, 31 stycznia 2016

Chlebek pszenno żytni na zakwasie



Przepis

Moja forma jest duża więc mãki będzie dużo gotowy chlebek waży 1200 g więc kto ma mniejsze formy należy składniki pomniejszyć
Składniki
Zaczyn
-zakwas żytni 200 g
-mąka pszenna 200g
-woda 180 g
Ciasto właściwe
-mąka żytnia 100 g
-mąka pszenna 300 g
-woda dawałem na wyczucie ciasto ma być mocno gęste i po wyrobieniu ma się nie kleić mocno do rąk
-sól dwie łyżeczki
-jajko do posmarowania chleba po wyrośnięciu
Zaczynamy od zrobienia zaczynu i odstawiamy na noc w ciepłe miejsce.Po tym czasie wykonujemy dalsze czynności.
Do zaczynu dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto aż przestanie się nam mocno kleić do rąk.Wkładamy w formę w której będziemy piekli chlebek i czekamy aż nam wyrośnie minimum ma podwoić swoją objętość.Smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem.Piekarnik rozgrzewamy do 170-180 stopni wkładamy formę z ciastem i pieczemy 50 min.Pamiętajmy o tym że piekarnik piekarnikowi jest nie równy u was może być inaczej
Po wyjęciu chlebek spryskuje wodą z rozpylacza.
SMACZNEGO.
Prześlij komentarz