czwartek, 14 stycznia 2016

Karczek dojrzewający



PRZEPIS

Cukier - 3/4 szklanki
karkówka około 1,5 kg
Sól kamienna/Morska (niejodowana) - 3 łyżki
Peklosól - 1 łyżka
pieprz czarny - 1,5 łyżeczki.
pieprz ziołowy -1,5 łyżeczki
czosnek świeży wyciśnięty przez praskę -5,6 ząbków
zioła prowansalskie -1,5 łyżeczki
bazylia -1,5 łyżeczki
oregano -1,5 łyżeczki
majeranek -1,5 łyżeczki
Pończocha lub gaza opatrunkowa.
Sznurek masarski albo szpagat


Wykonanie

1.Kupiony karczek płuczemy pod bieżącą wodą,Następnie tak przygotowany karczek obtaczamy cały w cukrze.Wkładamy do pojemnika,ale tak, żeby nie leżał bezpośrednio na dnie trzeba wstawić tak jakiś ruszt,u mnie to były pokrywki od małych słoików robi się to po to żeby mięso nie leżało w wodzie,którą puści od cukru. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 24 godziny. W połowie czasu należy je obrócić.

2.Po 24 godzinach całość wyjmujemy z lodówki. Karczek opłukujemy pod zimną wodą z resztek cukru i osuszamy ręcznikiem papierowym.Myjemy pojemnik i pokrywki.Mieszamy se sobą sól i peklosól i obtaczamy mięso, a następnie układamy w naszym pojemniku na pokrywkach.I wstawiamy na 24 godziny do lodówki,w połowie czasu obracamy mięso.

3.Po 24 godzinach wszystkie nasze przyprawy mieszamy ze sobą. Mięso wyjmujemy z lodówki,płuczemy pod zimną wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem.Pojemnik ponownie myjemy oraz pokrywki.Karczek nacieramy wyciśniętym czosnkiem i otaczamy dokładnie w przyprawach.Tak obtoczony schab ponownie układamy w naszym pojemniku i chowamy do lodówki na 24 godziny.W połowie czasu ponownie obracamy.

4.Po 24 godzinach wyjmujemy karczek z lodówki i owijamy ściśle w pończochę albo gazę i wieszamy w suchym i przewiewnym miejscu. U mnie to był karnisz w kuchni dobrze jak okno jest uchylone.Tak przygotowane mięso musi wisieć od 7 do 14 dni.

5.Rodzaj przypraw jest nieograniczony i dowolny.Te przyprawy co ja wykorzystałem w przepisie to tylko sugestia.

6.W ten sposób można robić każdy rodzaj mięsa.Polecam jest smaczne.
Prześlij komentarz