czwartek, 14 stycznia 2016

Karczek gotowany




Przepis
1. na początek dowolne mięsko peklujemy zgodnie z tabelą peklowania u mnie było to 5 dni.do solanki dałem liść laurowy,ziele angielskie ,pieprz kolorowy i świeży czosnek zgnieciony w łupinach.po pięciu dniach wyjmujemy mięsko i płuczemy pod bieżącą wodą.

www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm
Mięsko można związać sznurkiem lub włożyć w siatkę wędzarniczą

2. nacieramy papryką słodką lub ostrą jak ktoś lubi.

3. natarte mięso wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak aby mięso było całe przykryte.

4. dodajemy do tego przyprawy dowolne dużo ja dałem łyżkę soli morskiej,łyżeczkę pieprz młotkowany z kolendrą,łyżeczkę pieprzu ziołowego,na dwa kg mięsa dałem 6 ząbków czosnku zgniecionego w łupinach,3-4 liście laurowe,ziele angielskie 8 kulek pieprz kolorowy 16 kulek,dwie łyżki majeranku,gorczyca łyżka i musztarda dowolna dwie łyżki.

5. i gotujemy 5 min od czasu pojawienia się bąbelków dużych i wyłączamy gaz i czekamy 6-8 godz.mięso cały czas w wodzie następnie powtarzamy gotowanie 5 min.wyłączamy gaz i czekamy 6-8 godz.po tym czasie wyjmujemy mięso osuszamy papierowym ręcznikiem i obsypujemy papryką słodką wędzoną i majerankiem wstawiamy do lodówki na minimum 10 godz i SMACZNEGO.



PS.podstawowy przepis stworzyła moja znajoma Dominika Świątek ten jest troszkę zmodyfikowany ale zasada ogólna robienia ta sama.
Prześlij komentarz