sobota, 16 stycznia 2016

Pięć kłosów







Dzisiejszy mały eksperyment uznaje za bardzo udany i smaczny.

Przepis:

składniki

-mąka pszenna 100 g
-mąka gryczana 100 g
-mąka owsiana 100 g
-mąka orkiszowa 100 g
-mąka żytnia razowa typ 2000/100 g
-zakwas żytni 200 g
- sól 15 g
-woda 400 g
-blaszka (forma ) 10 na 30 cm
- papier do pieczenia
-jak komuś zależy na czasie proponuje dodać 4 g suchych drożdży ponieważ taki chlebek długo wyrasta u mnie 6 godz.

Wykonanie

Łączymy wszystkie składniki dokładnie przekładamy ciasto do formy i czekamy aż wyrośnie.Piekarnik 170 stopni 50 min.Wyciągamy i spryskujemy wierzch wodą spryskiwaczem do kwiatów.Czekamy aż przestygnie.SMACZNEGO
Prześlij komentarz