sobota, 16 stycznia 2016

Pikantny sos do kanapek





Przepis

2 duże cebule białe i 2 czerwone, posiekane w kostkę
6 papryk czerwona ,żółta i zielona oczyszczone z pestek i posiekane w małą kostkę ja dałem trzy żółte i trzy czerwone
3-5 papryczki chili w zależności od odmiany i stopnia ostrości, jaki chcecie uzyskać
6 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
2 kg pomidorów czerwone i żółte ale mogą być i jednego koloru
8 łyźek octu 
2 łyżki suszonego oregano
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
1 łyżka pieprz młotkowany z kolędrą i ziołowy 1 płaska łyżka
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
2 łyżka cukru
1 łyżeczka majeranku
sól do smaku najlepiej morska lub himalajska

Wykonanie

Papryczki chili siekamy drobno . Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. W garnku umieszczamy pomidory, papryki. Na dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, najlepiej z oliwek wrzucamy cebulę posiekaną drobno smażymy przez około 6 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy chili i czosnek, smażymy kolejną minutę dwie.Zawartość patelni przekładamy do garnka z pomidorami. Dodajemy do niego ocet oraz cukier. Całość gotujemy przez około 40-60 minut, aż wszystko zgęstnieje i warzywa będą miękkie. Pod koniec dodajemy słodką paprykę,i przyprawy. Nasz sos przekładamy do suchych i wcześniej wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 20-25 minut.SMACZNEGO
Prześlij komentarz