czwartek, 14 stycznia 2016

Słonina ze skórą






PRZEPIS

SKŁADNIKI:
SŁONINA GRUBOŚCI 1,5 DO 2 CM,SÓL,ŻELATYNA,PRZYPRAWY DOWOLNE,DO SOLANKI:LIŚĆ LAUROWY,ZIELE ANGIELSKIE,PIEPRZ CZARNY LUB KOLOROWY,OWOC JAŁOWCA,CZOSNEK SUROWY
WYKONANIE:
SUROWĄ SŁONINĘ KROIMY W KAWAŁKI TAK ABY DOPASOWAĆ DO NASZEJ PRASKI.ROBIMY ZALEWĘ TAK JAK SIĘ ROBI DO WĘDLIN TYLE ŻE Z SOLI NIE PEKLO JA UŻYŁEM ZWYKŁEJ KAMIENNEJ NIE JODOWANEJ.120 GRAM NA LITR WODY 4-5 DNI.PŁUCZEMY POD BIEŻĄCĄ WODĄ WSZYSTKIE KAWAŁKI,OSUSZAMY I OSYPUJEMY WEDŁUG UZNANIA PRZYPRAWAMI I ŻELATYNĄ KAŻDY KAWAŁEK JA KAŻDY KAWAŁEK OSYPAŁEM INNĄ PRZYPRAWĄ.ŻELATYNY DAŁEM DOSŁOWNIE SZCZYPTĘ GÓRA DWIE NA KAŻDY KAWAŁEK BO I TAK SŁONINA MA SKÓRKĘ TO KLEJ BĘDZIE ALE DLA PEWNOŚCI DAŁEM TROSZKĘ ŻELATYNY ABY SIĘ WSZYSTKO TRZYMAŁO KUPY.NASTĘPNIE UKŁADAMY W SZYNKOWARZE-PRASCE WSZYSTKIE KAWAŁKI I WKŁADAMY PUSZKĘ NA 24 GODZ DO LODÓWKI PO 24 GODZ.NASZA PUSZKA LĄDUJE W WODZIE 90-95 STOPNI I TAK 4-5 GODZIN WYŁĄCZAMY GAZ ALE PUSZKI NIE WYCIĄGAŁEM DOPIERO AŻ WODA W GARNKU WYSTYGNIE.PÓŹNIEJ NA NOC DO LODÓWKI.
SMACZNEGO WARTO ZROBIĆ:)
Prześlij komentarz