sobota, 16 stycznia 2016

Schab dojrzewający



Składniki:

Schab bez kości - około 1,5kg
Cukier - 3/4 szklanki
Sól kamienna/Morska (niejodowana) -4 łyżki
Peklosól - 1,5 łyżki
Majeranek - 2 łyżki
Pieprz młotkowany z kolędrą 1 łyżka
pieprz czarny i ziołowy mielony - po jednej łyżce
Papryka słodka - 1 łyżka
papryka słodka wędzona - 1 łyżka.
czosnek świeży wyciśmięty - 4-6 sporych ząbków
Pończocha/rajstopa lub gaza opatrunkowa.
Sznurek masarski albo szpagat.

Wykonanie:

Schab myjemy, osuszamy i oczyszczamy z wszystkich błon. Następnie schab obtaczamy dokładnie w cukrze wkładamy do pojemnika ale tak, żeby nie leżał bezpośrednio na dnie,można wstawić np pokrywki od słoików.ponieważ mięso będzie puszczać soki które wylewamy co jakiś czas.Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 24 godziny. W połowie czasu można je przekręcić.
Po 24 godzinach,Mięso opłukujemy pod zimną wodą z resztek cukru.Osuszamy dokładnie ręcznikami papierowymi lub ściereczkã znakomita jest do tego Pielucha bawełniana.Myjemy pojemnik.Mieszamy ze sobą sól i peklosól. W takiej mieszance dokładnie obtaczamy mięso, a następnie układamy w naszym pojemniku na pokrywkach.I wstawiamy na 24 godziny do lodówki, w połowie czasu przewracamy i wylewamy soki.
Po upływie kolejnych 24 godzin szykujemy naszą mieszankę przypraw.Mięso wyjmujemy z lodówki, opłukujemy z soli pod zimną wodą, osuszamy dokładnie.Schab otaczamy dokładnie w naszych przyprawach.zaczynamy od czosnku.później nasze wszystkie przyprawy.Tak obtoczony schab znów układamy w naszym pojemniku i chowamy do lodówki na 48 godziny. I obracamy co 12 godz.
Po 48 godzinach mięsko wyjmujemy z lodówki i zawijamy w gazę zwiæzujemy sznurkiem i wieszamy w przewiewnym suchym miejscu.U mnie to karnisz w kuchni lub pokoju na 5-14 dni.U mnie wisiał 7 dni
Dobór przypraw jest dowolny.Kto co lubi.SMACZNEGO.
Prześlij komentarz