sobota, 16 stycznia 2016

Schab dojrzewający



Przepis

Po tygodniu dojrzewania  wygląda tak,robiony bez cukru.
-2 kg schabu
-18 g peklo soli na kg mięsa
-1/2 szklanki soli 
-przyprawy dowolne kto co lubi lub na w domu
- czosnek świeży wyciśnęty przez praskę lub granulowany 

Wykonanie

Schab oczyścić z wszystkich błon aby został czysty mięsień 
Najpierw osypałem peklo solą później solą i do lodówki u mnie było to 48 Wylewać wodę która powstaje i przewracać co 12 h .najlepiej jak mięso nie leży bezpośrednio w pojemniku tylko na czymś co będzie oddzielać go od wody co powstaje.Następnie pod bieżącą wodą zmywamy całą sól z mięsa i osuszamy dajemy czosnek przyprawy zawijamy w gazę w pończochę i wieszamy w przewiewnym miejscu na 7 -14 dni lub dłużej im dłużej tym będzie twardszy i bardziej dojrzały.
Smacznego
Prześlij komentarz