wtorek, 26 stycznia 2016

Słonina z solanki wędzona


Przepis

Zalewa
-robimy zalewę (solankę) 120 g soli kamiennej na litr wody i do niej dodajemy pięć zgniecionych ząbków czosnków na kg słoniny
-gotujemy szklankę wody i wrzucamy tam 3 liście laurowe,15 ziaren pieprzu czarnego  lub kolorowego,8 ziaren zgniecionego ziela angielskiego i 6 kulek jałowca posiekanego.Parzymy 20 min i gdy ostygnie wlewamy całość do naszej zalewy.
-topimy słoninę na 7-10 dni
Ociekanie i osuszanie 
-po wyjęciu z solanki wieszamy słoninę w chłodnym najlepiej przewiewnym miejscu na min. 6 godz.
- następnie osuszamy jeszcze w wędzarni bez dymu samym żarem około 45 min w temp 40-45 stopni
Wędzenie
-gdy słonina będzie już sucha z zewnątrz zaczynamy wędzić i puszczamy dym na około 4 godz w temp 55-65 stopni i 40 min w temp 80 stopni.
Studzenie
-zostawiamy w chłodnym miejscu aż wystygnie i chowamy do lodówki na minimum 10 godz
-można też oprószyć taką słoninę przyprawami np.papryką słodką lub ostrą,pieprzem czarnym,majerankiem lub innymi przyprawami które lubimy .
Smacznego.

Prześlij komentarz