wtorek, 9 lutego 2016

Polędwica dojrzewająca.


Przepis

Składniki
Przyprawy podane są na jedną sztukę
Polędwiczki ,proponuje zrobić od razu 2-3 sztuki bo szybko znikają z talerza:)
Cukier - jedna łyżka
Sól kamienna/Morska (niejodowana) jedna łyżka czubata
Peklosól - 1 czubata łyżeczka
Majeranek - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 łyżeczka
pieprz ziołowy -1 łyżeczka
Papryka słodka - 1 łyżeczka
papryka słodka wędzona - 1 łyżeczka
czosnek świeży wyciśnięty przez praskę -3,4 ząbków
zioła prowansalskie -1 łyżeczka
bazylia -1 łyżeczka
oregano -1 łyżeczka
Rodzaj przypraw jest nieograniczony i dowolny.Te przyprawy co ja wykorzystałem w przepisie to tylko sugestia.
Pończocha lub gaza opatrunkowa.
Sznurek masarski albo szpagat
Wykonanie
1.Kupione polędwiczki płuczemy pod bieżącą wodą,następnie osuszamy . Następnie tak przygotowany polędwiczki posypujemy cukrem.Wkładamy do pojemnika,ale tak, żeby nie leżał bezpośrednio na dnie trzeba wstawić tak jakiś ruszt,u mnie to były pokrywki od małych słoików robi się to po to żeby mięso nie leżało w wodzie,którą puści od cukru. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 24 godziny. W połowie czasu należy je obrócić.

2.Po 24 godzinach wyjmujemy z lodówki. Polędwiczki opłukujemy pod zimną wodą z resztek cukru i osuszamy ręcznikiem papierowym.Myjemy pojemnik i pokrywki.Mieszamy se sobą sól i peklosól i obtaczamy mięso, a następnie układamy w naszym pojemniku na pokrywkach.I wstawiamy na 24 godziny do lodówki,w połowie czasu obracamy mięso.

3.Po 24 godzinach wszystkie nasze przyprawy mieszamy ze sobą. Mięso wyjmujemy z lodówki,płuczemy pod zimną wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem.Pojemnik ponownie myjemy oraz pokrywki.Polędwiczki nacieramy wyciśniętym czosnkiem i otaczamy dokładnie w przyprawach.Tak obtoczone polędwiczki ponownie układamy w naszym pojemniku i chowamy do lodówki na 24 godziny.W połowie czasu ponownie obracamy.

4.Po 24 godzinach wyjmujemy polędwiczki z lodówki i owijamy w  gazę lub bandażem  i wieszamy w suchym i przewiewnym miejscu. U mnie to był karnisz w kuchni dobrze jak okno jest uchylone.Tak przygotowane mięso musi wisieć od 5 do 10 dni.Im dłużej tym będzie twardsze.

5.Rodzaj przypraw jest nieograniczony i dowolny.Te przyprawy co ja wykorzystałem w przepisie to tylko sugestia.

6.W ten sposób można robić każdy rodzaj mięsa.Polecam jest smaczne.
Prześlij komentarz