czwartek, 11 lutego 2016

Szynka i boczek w skórze od golonki


Składniki
-skóra z golonki dość duża
-800 g szyki
-400 g boczku
-ugotowane  skórki wieprzowe zmielone na drobnym sitki fi 2 mm 2-3 łyżki (nie koniecznie ja dałem)
Przyprawy
-sól lub peklo sól 18-19 g/kg mięsa
-pieprz biały 2-3 g /kg mięsa
Wykonanie
Kupione mięso myjemy osuszamy tniemy na kawałki różnej wielkości .Delikatnie uplastyczniamy tłuczkiem do schabowych.
Następnie peklujemy 48 godz na sucho solą lub peklo solą ja robiłem solą kamienną.Mięso dokładnie wyrabiamy dodając 100 wody. Mieszamy co 12 godz.Po 48 godz.dodajemy pieprz biały i zmielone skórki dokładnie mieszamy aż mięso będzie się kleić w razie potrzeby dajemy troszkę wody.Skórę z golonki napełniamy naszym mięsem i wkładamy w woreczek i szynkowar. Szynkowar wkładamy do lodówki na 24 godz.następnie parzymy
Parzenie
W wodzie 70-75 i do momentu gdy mięso w środku będzie miało 65 stopni mierzymy za pomocą termometru z sondą.Wyjmujemy i studzimy szynkowar w zimnej wodzie około 10 min.Następnie szynkowar wkładamy do lodówki na 8-10 godz.
Smacznego.
Prześlij komentarz