wtorek, 1 marca 2016

Boczek pieczony w ziołach i przyprawach

Przepis

Będziemy potrzebować:
-1,5 kg surowego boczku ze skórą
-6 plastrów wędzonej słoniny
Przyprawy
-15 g /kg sól kamienna nie jodowana
-3 g kg sól wędzarnicza
-4 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
Do smaku
-papryka ostra wędzona
-pieprz czarny
-bazylia
-zioła prowansalskie
-tymianek
Wykonanie
Kupione mięso myjemy osuszamy i wycinamy wszystkie kostki i chrząstki.
Nacieramy solą kamienną i solą wędzarniczą .Następnie dajemy wyciśnięty czosnek i wszystkie przyprawy i zioła.
Na wierzch układamy plastry słoniny
Boczek zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 24-48 godz.
Pieczenie
Piekarnik 160-170 stopni czas 1,20-1,30 godz
Taki boczek znakomicie smakuje na gorąco i zimno polecam.SMACZNEGO
Prześlij komentarz