piątek, 11 marca 2016

Kiełbasa drobiowo wieprzowa




Przepis

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE
Rozdrabnianie maszynka nr.8
-szynka 1 kg / 10 mm
-boczek 2 kg /8 mm
-piersi z kurczaka 2 kg /krojone w kostkę 2 cm

Przyprawy
-peklo sól 17-18 g/kg
-pieprz czarny 1 g /kg
-pieprz czarny młotkowany z kolendrą 2 g/kg (gotowa mieszanka)
-gałka muszkatołowa 0,5 g /kg
-czosnek wyciśnięty przez praskę 8 g/kg
-woda 100 ml do wieprzowiny dodana podczas wyrabiania
-woda 100 ml do drobiu dodana podczas wyrabiania
-100 ml dodana po 2 godz.

Wykonanie
Mięso wieprzowe tniemy w  kawałki 4 x 4 cm  i peklujemy. Mięso drobiowe tniemy w kostkę 2 x 2 cm i peklujemy czas peklowania 48 godz. Gdy peklowanie dobiegnie końca należy wieprzowinę zmielić i wymieszać dodając 100 ml wody. Następnie wyrabiamy mięso drobiowe dodając 100 ml wody .Teraz łączymy oba mięsa dajemy przyprawy i wyrabiamy do kleistości. Mięso wkładamy do lodówki na 2-3 godz.w celu wyrównania się smaków. Po tym czasie mięso jeszcze raz wyrabiamy dodając 100 ml. wody. Napełniamy jelita dość ściśle i odwieszamy kiełbasę najlepiej w chodne przewiewne miejsce na  2 godz.

Osuszanie w wędzarni 
- temp 35-40 stopni bez dymu do momentu aż kiełbaska będzie całkowicie sucha.

Wędzenie
2,5-3 godz. w temp 50-60 stopni

Parzenie
woda 75-80 stopni i do uzyskania temperatury w środku kiełbasy 72 stopnie
Wyjmujemy z gorącej wody i topimy na 5 min w zimnej wodzie gdy wystygnie chowamy do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz