piątek, 11 marca 2016

Kiełbasa drobiowo wieprzowa




Przepis

Mięso:
Wieprzowina 3 kg
-ścinki z szynek,z schabu(mizdra,warkocz),łopatka .
Drobiowe
-piersi z kurczaka 2 kg
Przyprawy
-peklo sól 17 g/kg do wieprzowiny
-sól kamienna nie jodowana 17 g/kg do drobiu
-pieprz czarny 1 g /kg
-pieprz młotkowany z kolendrą 2 g/kg
-gałka muszkatołowa 0,5 g /kg
-czosnek wyciśnięty przez praskę ja dałem 60 g do całości
Wykonanie
 Łopatkę tniemy w  kawałki 4 x 4 cm ,ścinki z szynki i schabu pozostawiamy jakie są i peklujemy dodając odrobinę wody.
Czas peklowania 48 .Mieszamy co 12 godzin.Mięso drobiowe kupujemy na drugi dzień tniemy w kostkę 2 x 2 cm i solimy.Czas w soli 24 godz.mieszamy co 12 godzin.
Gdy peklowanie i solenie dobiegnie końca należy wieprzowinę zmielić sitko fi 8 mm.Następnie łączymy oba mięsa dajemy przyprawy odrobinę wody i wyrabiamy do kleistości.
Mięso wkładamy do lodówki 6-8 godz.Po tym czasie mięso jeszcze raz wyrabiamy do kleistości w razie konieczności można dać troszkę wody.
Nabijamy jelita i odwieszamy kiełbasę najlepiej w chodne przewiewne miejsce u mnie było około 6.
Osuszanie w wędzarni 
Czas 40-45 min temp 35-45 stopni bez dymu
Wędzenie
2,5-3 godz lub do koloru który nam pasuje w temp 50-60 stopni
Parzenie
woda 75-80 stopni i do uzyskania temperatury w środku kiełbasy 72 stopnie
Wyjmujemy z wody i odwieszamy w chłodne miejsce gdy wystygnie chowamy do lodówki.
Koniec
Prześlij komentarz