niedziela, 17 kwietnia 2016

Golonka



Składniki :
- trzy tylne golonki
Przyprawy
-peklo sól 18 g/kg
-jałowiec mielony 1 g/kg
-ziele angielskie 1 g/kg
-pieprz czarny mielony 1 g/kg
-pieprz biały mielony 1 g/kg
-sól wędzarnicza tylko do natarcia skóry golonki
-czosnek 6 ząbków zgniecionych przez praskę
-woda 150 g
Wykonanie
Golonki myjemy wycinamy kość i oddzielamy mięso od skóry.Następnie staramy się wyciąć z golonek jak najwięcej mięska chudego.U mnie wyszło mięsko chude 1.200 kg,a tłuściejsze 700 g.

Teraz mięso chude traktujemy tłuczkiem ale bez przesady a tłuściejsze zostawiamy jak jest. Peklujemy osobno dodając 50 g wody do mięsa chudego.Natomiast kawałek skóry która pójdzie na dno szynkowara lub praski nacieramy solą wędzarniczą która tak będzie leżała w lodówce do czasu parzenia.Czas peklowania mięsa 24 godz w lodówce.Po tym czasie mięso tłuściejsze mielimy na sitku fi 2,5.Chude mięso przyprawiamy wszystkimi przyprawami i dokładnie mieszamy aby wszystkie przyprawy dokładnie się rozprowadziły dodajemy 50 g wody
Następnie łączymy oba mięsa  i dokładnie wyrabiamy do kleistości.Chowamy do lodówki na 12 godzin.
Późnej mięso pakujemy do puchy i skórę która idzie na dno.Zamykamy praskę i do lodówki 24 godz.
Parzenie
-woda 75 st.C
-czas 4,5 godz.
Po 4,5 godz.wyjmujemy puchę z wody i zostawiamy aż wystygnie.Zwalniamy docisk (sprężyny) i chowamy do lodówki 8-10 godzin
Smacznego

Prześlij komentarz