poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Słonina ze wsi z solanki w przyprawach



Przepis
Będziemy potrzebowali
-słonina najlepiej prosto ze wsi smalona słomą taka jest najlepsza
Przyprawy 
Tu mamy duże  pole do wyboru dajemy przyprawy jakie lubimy
Wykonanie
Słoninę robimy na mokro czyli w solance ja daje 120-140 g soli kamiennej na litr wody do tego czosnek 1/2 główki zgnieciony w prasce,następnie gotujemy wodę 1/2 szklanki w małym rondelku z liściem laurowy, ziele angielskie ,pieprz czerwony lub kolorowy i papryczka suszona ostra sztuk dwie. .Ten wywar razem z przyprawami dodajemy do solanki .Następnie topimy słoninę w tej solance na 14 dni .Potem po 14 dniach jeszcze jakieś przyprawy.Posypujemy na około. I  pakujemy w próżnię lub folia śniadaniowa .Czekamy minimum 14 dni i polewamy wódkę i jemy słoninkę.
Smacznego.
Prześlij komentarz