poniedziałek, 23 maja 2016

Kabanosy Jacka



Podsuszane trzy dni.Obłędnie pyszne:)

Przepis
Mięso
-szynka z tłuszczykiem 2 kg
-karkówka 3 kg
Przyprawy
-peklo sól 18 g/kg
-pieprz kolorowy świeżo mielony 2 g/kg
-kminek 2 g/kg
-gałka muszkatołowa 1 g /kg
-czosnek świeży wyciśnięty przez praskę 4-5 g/kg
Wykonanie
Mięso kroimy w kostkę i peklujemy peklo solą osobno szynkę i karkówkę następnie przyprawiamy i dokładnie mieszamy.Po 24 godz szynkę mielimy szynkę sitko 10 mm a karkówkę 6 mm.Mięso łączymy i wyrabiamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na kolejne 24 godz.
Następnie ściśle napełniamy jelita.Ja miałem baranie 20-22 mm.Napełnione jelita wieszamy na kijach i po około 3 godz.przystępujemy do osuszania w wędzarni temp.40-45 stopni.Gdy kabanosy będą suche zaczynamy wędzić .
Wędzenie
2,5 godz.w temp.50-60 następnie pieczemy w wędzarni temp 80-90 stopni do momentu gdy kabanosy w środku będą miały 70-72 stopnie.
Podsuszanie
3-5 dni w chłodnym pomieszczeniu.Ale i można jeść takie bez podsuszania
Smacznego
Prześlij komentarz