sobota, 18 czerwca 2016

Boczek pieczony składany

Surowiec
-płat boczku 1,5 kg

Przyprawy i materiały pomocnicze
Gramatura przypraw podana jest do całości masy mięsnej
-17 g soli nie jodowanej warzona
-8,5 g soli wędzarniczej (wędzonej)
-pieprz czarny mielony 1,5 g
-pieprz ziołowy  0,5 g
-papryka wędzona słodka 0,5 g
-papryka wędzona ostra 0,5 g
-jałowiec mielony 1 g
-czosnek świeży wyciśnięty przez praskę dobrej jakości 30 g

Wykonanie
Kupiony płat boczku myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy dokładnie z wody np.ręcznikiem papierowym.
Płat boczku dzielimy na pół.Wybieramy ładniejszy kawałek z którego obcinamy skórę.Ten bez skóry pójdzie na górę.
Teraz kawałki boczku nacieramy dokładnie z wszystkich stron przyprawami zaczynając od czosnku.Natarty i przyprawiony boczek układamy jeden na drugim i wiążemy sznurkiem do wędlin dość mocno.
Następnie pakujemy do próżni lub zawijamy szczelnie w folie spożywczą i obciążamy czymś.Wkładamy do lodówki na 2-3 dni aby boczek dokładnie przeszedł przyprawami.
Po tym czasie pieczemy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem.Na dno naczynia wylewamy troszkę oleju aby boczek nie przypalał się .Temperatura 160 stopni i czas 90 min.Po 90 min boczek miał 70 stopni w środku wyrobu.
Smacznego


Prześlij komentarz