środa, 6 lipca 2016

Kiełbasa grillowa z serem ( pieczona w niskiej temperaturze)

Surowiec
-karkówka 3 kg (mielimy na szarpaku)
-boczek chudy 1,5 kg (mielimy sitko fi 10- 8 mm)
-boczek tłusty 1 kg (mielimy sitko fi 6 mm)
-podgardle 1,5 kg (mielimy sitki fi 8 mm)
-ser żółty wędzony 1 kg (ścieramy na grubych oczkach tarki)
-jelita wieprzowe 10 m.

Przyprawy
Podane są w gramach do całości surowca
-sól nie jodowana 89 g
-sól wędzarnicza (wędzona) 30 g
-czosnek świeży dobrej jakości wyciśnięty przez praskę 60 g
-ziele angielskie mielone 7 g
-gałka muszkatołowa 7 g
-pieprz czarny mielony 14 g
-woda 150-200 mil.

Wykonanie
Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą osuszamy i mielimy.Następnie łączymy ze sobą karkówkę i chudy boczek.Do karkówki i chudego boczku dodajemy wszystkie przyprawy i 100 mil wody i dokładnie wyrabiamy.Dalej dodajemy tłusty boczek i podgardle i ponownie bardzo dokładnie wyrabiamy.
Wkładamy do lodówki na 24-48 godz mieszając co 12 godz.Po tym czasie dodajemy stopniowo ser i 50-100 mil wody i dokładnie mieszamy aby ser był w miarę równo rozłożony przez całej masie mięsnej.
Napełniamy ściśle jelita wieprzowe i odkręcamy kiełbaski na odcinki około 12-15 cm.
Taka kiełbaska doskonale nadaje się do parzenia,pieczenia i jedzenia na gorąco,na zimno krojona do kanapek i równie smacznie smakuje z grilla.Polecam
SMACZNEGO.

Pieczenie
W naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Czas 60- 70 min.w temperaturze 80 stopni do uzyskania temperatury w środku kiełbasy 65-68 stopni.

Ps.
Są pytania czy można taką kiełbasę wędzić owszem można ale do wędzenia nie dajemy już soli wędzonej na to miejsce trzeba dać sól zwykłą lub peklo sól proponuje 17 g /kg mięsa chyba że ktoś lubi bardziej słone to może dać więcej ale trzeba mieć na uwadze że ser też jest troszkę słony i ser już też nie dajemy wędzony .
Prześlij komentarz