poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Pomarańczowy dżem z cukinii



Produkcja żony:)

SKŁADNIKI
-4 kg obranej i startej cukinii
-1-1,5 kg max cukru
-5 łyżeczek kwasku cytrynowego , lub sok z 4 cytryn,
-2 zapachy pomarańczowe,
-5 galaretek pomarańczowych,
-2 łyżeczki żelatyny.

WYKONANIE
Cukinie obrać zestrzeć na tartce i zagotować do miękkości ,następnie dodać cukier i kwasek lub sok z cytryny.Tak gotować na małym ogniu 1-1,5 godz.Dodać suche galaretki ,olejki pomarańczowe i żelatynę.Można też dodać skórkę z pomarańcza.Dokładnie wymieszać.Trochę jeszcze podgrzać i gorący dżem nalewać do słoików.Zakręcić i pasteryzować 10-15 minut.
Więcej przepisów na http://smakijackaw.blogspot.com
SMACZNEGO.
Prześlij komentarz