piątek, 28 października 2016

Słonina mozaikowa





Surowiec  
-cienka słonina max 2 cm
-skórki wieprzowe najlepsze z świnki która była smalona słomą .
Jak takich nie ma mogą być zwykłe .Ja miałem większość smalonych.

Przyprawy i materiały pomocnicze
-sól  17-20 g/kg
-sól  wędzona lub wędzarnicza 5 g/kg
-papryka ostra wędzona  2 g/kg
-pieprz czarny 2 g/kg
-żelatyna  2,5 łyżeczki /kg
-czosnek świeży wyciśnięty przez praskę do smaku ja dałem 10 g/kg
-sznurek wędzarniczy
-osłonka barierowa lub szynkowar

Wykonanie
Skórki wieprzowe i słoninę kroimy w kostkę i paski. Następnie dodajemy sól i dokładnie mieszamy i zostawiamy w lodówce w temperaturze 4-8 stopni na 48 godzin. Po tym czasie dodajemy przyprawy i żelatynę i dokładnie mieszamy. Napełniamy ściśle osłonki lub szynkowar i zostawiamy w lodówce na 24 godziny.

Parzenie
Woda 75-80 stopni czas 4,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z wody aby ostygło i chowamy do lodówki na 24 godziny.

Spożywamy z swojskim chlebem, cebulą i bimbrem.
SMACZNEGO

Prześlij komentarz