środa, 1 marca 2017

Polędwica wędzona


SUROWIEC
1,5-2 kg schabu

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól 80 g /kg i na litr wody
-sznurek wędzarniczy

WYKONANIE
Kupujemy schab myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy mizdrę biała błona i warkocz inny kolor mięsa przyłączony do schabu podobny w wyglądzie do warkocza. Przygotowaną solanką nastrzykujemy schab 60 mil na kg. Następnie topimy schab na 5 dni. Peklowanie powinno się odbywać  temp.4-8 stopni. Wyjmujemy z zalewy płuczemy pod zimną wodą. Wiążemy i pozostawiamy do ociekania najlepiej w chłodnym przewiewnym pomieszczeniu u mnie ociekało 12 godzin. Osuszanie w wędzarni bez dymu temperatura 35-40 stopni. Osuszamy do momentu aż powierzchnia mięsa będzie całkowicie sucha i ciepła.

WĘDZENIE
5,5 godziny w temperaturze 55-60 stopni. Po wędzeniu wieszamy w chłodnym przewiewnym miejscu .Dalsze studzenie odbywa się w lodówce. SMACZNEGO

Prześlij komentarz