środa, 14 czerwca 2017

Kiełbasa Myśliwska mix

                                                                   Podsuszana
                                                                   Podpiekana

                                                                          Parzona

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE 
-ścinki wołowe 2 kg (2-3 mm)
-boczek 3 kg (13 mm)
-karkówka 2 kg (13 mm)
-3 kg mięsa 1 klasy z szynki i łopatki po połowie . (1,5 kg mielimy na szarpaku natomiast drugie 1,5 kg tniemy w drobną kostkę 1-1,5 cm)

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól 18-19 g/kg
-czosnek 3-5 g/kg
-mieszanka przypraw (kiełbasa myśliwska )zakupiona w
https://swojskiwyrob.pl
-woda 600 mil podczas mieszania z przyprawami i 200 mil przed napełnianiem jelit

WYKONANIE
Kupione mięso myjemy i tniemy w kawałki 4 na 4 cm w pierwszej misce ścinki wołowe w drugiej boczek i karkówka i w trzeciej mięso pierwszej klasy. Peklujemy i odstawiamy do lodówki na 48 godzin. Następnie rozdrabniamy i przyprawiamy dodajemy wodę 600 mil i wyrabiamy do kleistości. chowamy do lodówki na 10-12 godz. Po tym czasie dodajemy wodę 200 mil.i ponownie wyrabiamy aby mięso wchłonęło mięso wodę, napełniamy jelita i odkręcamy odcinki pętka.Odwieszamy do osadzenia na 2-3 godziny.

OSUSZANIE W WĘDZARNI
40 stopni osuszamy do momentu aż powierzchnia jelit będzie sucha i ciepła około 60 min.

WĘDZENIE
Temperatura 55-65 stopni czas 3-3,5 godz.

DOPIEKANIE LUB PARZENIE
Dopiekamy w temp.85 st. do momentu gdy kiełbasa w środku osiągnie 68-70 stopni lub wyjmujemy kiełbaskę i parzymy w wodzie 75-80 stopni czas 20-25 min do osiągnięcia 68 st.

PODSUSZANIE
Kiełbasę którą będziemy podsuszać ma być najpierw podpiekana. Podsuszamy 5-7 dni u mnie odbywało się to na karniszu przy uchylonym oknie.
Smacznego.

Prześlij komentarz