poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Łopatka w słoju




SUROWIEC
-łopatka 2 kg

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-słoiki 350-500 mil
-sól 7,5 g/kg
-peklosól 7,5 g/kg
-pieprz czarny 2 g /kg
-pieprz ziołowy białowieski 1 g/kg
-czosnek 5 g/kg
-żelatyna 4 g na słoik
-ziele angielskie 1-2 kulki na słoik
-liść laurowy 1 na słoik
-woda 100 mil do łopatki podczas wyrabiania
-woda 40 mil na słoik

WYKONANIE
Łopatkę kroimy w kostkę 3 lub 4 cm peklujemy i przyprawiamy, odstawiamy do lodówka na 24 h. Po tym czasie dolewamy 100 mil.wody i wyrabiamy aż mięso wchłonie wodę. Na dno słoika dajemy listek laurowy i ziele angielskie wkładamy w słoik mięso ściśle wlewamy 40 mil wody i 4 g żelatyny zakręcamy i pasteryzujemy 3 razy w odstępach 24 h. Pierwsza pasteryzacja  60 min druga 40 min trzecia 30 min. Wkładamy do lodówki na 24 h .
Smacznego
Prześlij komentarz