czwartek, 17 stycznia 2019

Mielonka wieprzowa z nutką dymu








SUROWIEC
-łopatka 1,5 kg
-boczek 0,5 kg
-karkówka 0,5 kg
-mięso z golonki razem z tłustym 0,8-1 kg
-pachwina wędzona bez skóry z przyrostem mięsnym 1 kg

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-woda 400 ml do całości
-skrobia ziemniaczana 40 g do całości
-pieprz czarny 1 g/kg
-pieprz biały 1 g/kg
-peklosól 15 g/kg
-czosnek świeży zgnieciony w prasce 2 g/kg
-słoiki/puszki
-2 łyżeczki żelatyny  lub ugotowana do miękkości skóra z golonki zmielona na 2 mm
WYKONANIE
Wszystkie przyprawy oprócz peklosoli dodajemy na masą całego surowca oprócz wędzonej pachwiny ponieważ pachwina była przygotowana wcześniej w solance.  Kupione mięso kroimy w większe kawałki i peklujemy 48 godz. w temp.4-6 st. Po tym czasie mięsko rozdrabniamy na sitku fi 5(rozdrabnianie robiłem na maszynce nr 8) dodajemy wszystkie przyprawy i składniki dokładnie mieszamy (skrobię ziemniaczaną dodajemy na sam koniec przez drobne sitko, aby nie powstały nam grudki-przesiewamy) i pakujemy ściśle masę mięsną w słoiki/puszki. Teraz przeprowadzamy sterylizację w szybkowarze czas 60 min. Można też zastosować tyndalizacje czyli trzy krotna pasteryzację.  Robiłem na dwa sposoby i różnicy w smaku ani konsystencji nie widać więc polecam sterylizację bo jest przede wszystkim szybciej. Pierwsze trzy zdjęcia to mielonka poddana sterylizacji następne fotki to mielonka pasteryzowana.
Smacznego.

6 komentarzy:

  1. Witam
    Chciałbym zrobić taką mielonkę w słoiku lecz nie mam szynkowara. Ile musiałbym w zwykłym garnku pasteryzować taką mielonkę i w jakiej temperaturze aby była miękka. Kiedyś robiłem z jakiegoś przepisu to mielonka wyszła mi bardzo twarda nie zdatna do jedzenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba pasteryzować 3 razy w odstępach 24 h po każdym gotowaniu wyjmujemy z wody 1 raz 40 min 2 raz 30 min 3 raz 20 min jeśli chodzi o słoiczki 250 ml.Większe zwiększamy czas.Więc proponuje zakup szybkowara np.15 litrów turecki na allegro nie są drogie .

      Usuń
  2. Witam w jakim celu stosuje sie skrobie ziemniaczaną ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skrobia zatrzymuje wodę w mięsie i wyrób jest soczysty i miękki i ma delikatną konsystencje

      Usuń
  3. Ile wychodzi sloiczkow z takiej ilosci miesa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo prosto policzyć dodaj ilość mięsa i podziel to na wielkość słoiczków

      Usuń