SUROWIEC:
-boczek 1 kg
-karkówka 1 kg
-szynka 1 kg
-mięso z golonki razem z tłustym szt.1
-podgardle bez gruczołów i skóry 0,5 kg
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól 15 g/kg
-czosnek zgnieciony przez praskę 2 g/kg
-pieprz czarny drobno mielony 3 g/kg
-ziele angielskie 0,5 g/kg
-woda 600 ml do całości
-skrobia ziemniaczana 40 g do całości
-puszki
-zamykarka do puszek
-szybkowar
-opcjonalnie można dodać żelatynę dwie łyżeczki lub ugotowane do miękkości i zmielone na drobnym sitku 2 mm skórki wieprzowe ,można wykorzystać skórę z golonki.
WYKONANIE
Cały surowiec tniemy w 3 cm kostkę i peklujemy zalecaną dawką peklosoli. Czas peklowania 48 godzin w temp. 4-6 st. Po tym czasie cały surowiec mielimy.U mnie rozdrabnianie odbywało się na maszynce zelmer 8, sitko fi 5 mm. Następnie przyprawiamy dodajemy wodę i dokładnie mieszamy aby cała woda została wchłonięta przez mięso i przyprawy dobrze się wymieszały z mięsem. Na koniec przesiewamy przez drobne sitko skrobię ziemniaczaną do mięsa i również dokładnie mieszamy aby nie powstały grudki i skrobia była w całym surowcu. Odstawiamy mięso na 3 godz do lodówki w celu wyrównania smaków. Napełniamy ściśle puszki,zamykamy i przeprowadzamy sterylizację w szybkowarze czas 65 min. Po tym czasie jak ciśnienie spadnie otwieramy szybkowar i puszki wkładamy do zimnej wody aż wystygną ,dalsze chłodzenie odbywa się w lodówce.
SMACZNEGO.