SUROWIEC I PRZYPRAWY
-słonika cienka bez skóry
-sól nie jodowana 24 g/kg
-czosnek 3 ząbki na kg
-suszone grzyby 6-10 g/kg -grzyby można rozdrobnić na proszek bądź zrobić jak ja co widać na pokazanym wyżej zdjęciu.
WYKONANIE
Płaty słoniny tniemy w paski- słupki na wysokość puszek/słoików przy puszce trzeba uwzględniając wieczko do słoików układamy pod gwint. Obsypujemy/nacieramy dokładnie wszystkimi przyprawami, układamy ściśle w słoikach lub puszkach, które zamykamy i pozostawiamy na 2-5 dni w lodówce w temp.4-8 stopni. Następnie sterylizujemy w szybkowarze przez 90 min. Po tym czasie wyłączamy gaz i gdy spadnie ciśnienie wyjmujemy puszki i schładzamy w zimnej wodzie około 60 min. Wyrób jest delikatny i mięciutki można nawet posmarować chlebek taką słoninką. Najlepiej smakuje z odpowiednim dobrym trunkiem procentowym:)