SUROWIEC I ROZDRABNIANIE
-1 kg mięso z golonki razem z tłustym / 5mm
-2 kg szynka /5mm
-2 kg boczek bez skóry/5mm
Mielenie mięsa maszynka nr 8 siatka 5 mm
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-pękło sól 16g/kg
-pieprz czarny 3-4 g/kg
-przyprawa blok mięsny 5g/kg
-czosnek świeży 4g/kg
-woda 20% wagi surowca
-skrobia ziemniaczana 3% wagi surowca
WYKONANIE
Kupione mięso tniemy w kostkę 3-4 cm najpierw oczywiście z golonki usuwamy kość i skórę oraz z boczku skórę. Pokrojone mięso peklujemy zalecaną dawką peklosoli. Czas peklowania 2 dni. Po tym czasie mięso mielimy i przyprawiamy wszystkimi przyprawami oprócz czosnku. Czosnek dodajemy do wody oraz skrobię dokładnie mieszamy wlewamy/dodajemy do mięsa i wszystko dokładnie wyrabiamy.
Przekładamy do puszek, słoików i poddajemy obróbce termicznej. Gotowanie w szybkowarze 60 min dla puszki-słoika 300g. Czas mierzymy od chwili gdy ciśnienie wrośnie i zawór pójdzie w górę do chwili wyłączenia gazu-prądu. Palnik gazu, gdy ciśnienie wzrośnie przykręcamy na mniejszą wartość, ale tak aby utrzymać właściwe ciśnienie, aby zawór w szybkowarze nie opadł. Gdy minie 60 min czekamy, aż ciśnienie samoczynnie spadnie, nie spuszczamy. Otwieramy szybkowar. Po obróbce termicznej puszki- słoiki schładzamy w zimnej wodzie 60 min. Odnośnie słoików trzeba być ostrożnym z chłodzeniem ponieważ słoiki mogą pękać, najlepiej jest garnek-szybkowar z słoikami wstawić do wanny lub większego garnka z zimną wodą i słuchawką prysznicową dozować na początku mocno ciepłą wodę lejąc po ściance garnka od środka ze słoikami i stopniowo dajemy coraz chłodniejszą wodę ,aż w końcu zimną. Kto ma zamiar robić w słoikach i obawia się tego wychładzania w wodzie może pominąć ten proces ale pamiętajmy aby słoiki koniecznie wyciągnąć z szybkowara z gorącej wody. Takie wyroby nie hartowane proponuję przechowywać w lodówce dla własnego bezpieczeństwa. Dalsze wychładzanie wyrobu robimy w lodówce. Konserwa jest smaczna i pachnąca konsystencja zwarta i miękka. Polecam smacznego.