środa, 30 sierpnia 2023

Konserwa wieprzowo-kacza







 SUROWIEC I ROZDRABNIANIE 

Rozdrabnianie było na maszynce nr.8

-boczek 0,6 kg /8 mm

-słonina 0,6 kg/8 mm

-pachwina 0,9 kg/8 mm

-podgardle 0,9 kg/8 mm

-wątroba z kaczki 0,5 kg/2,5 mm

-żołądki z kaczki 0,5 kg/2,5 mm

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE

-pękło sól 15g/kg

-sól nie jodowana do słoniny 15g/kg

-papryka wędzona płatek 2g/kg

-chilli jalepeno grys czerwone 1g/kg

-pieprz kolorowy 3g/kg

-mieszanka przypraw Prymat grill ziołowy 4g/kg

-czosnek świeży 4-5g/kg

-woda 10%

WYKONANIE 

Kupiony surowiec tniemy w kostkę i peklujemy-solimy czas 2 dni w temp. 4-6 st. Po tym czasie podroby parzymy w 80 st około 30 min, następnie wszystko mielimy i przyprawiamy dodajemy wodę i dokładnie mieszamy. Napełniamy puszki zamykamy i gotujemy w szybkowarze 70 min. Gdy ciśnienie samoczynnie spadnie wyjmujemy puszki i schładzamy 60 min w zimnej wodzie, dalsze wychładzanie robimy w lodówce. 

Ps. Gotowy wyrób wyjęty z lodówki można pokroić w plasterki po około 30 min w temp. pokojowej wyrób robi się smarowny. Konserwa jest bardzo aromatyczna i smaczna.