piątek, 29 marca 2024

Konserwowe wędzone smarowidło








 





SUROWIEC I ROZDRABNIANIE
Mielone było na maszynce nr 8
-wędzona pachwina szt. 2 waga  2 kg / 16 mm
-wędzona polędwiczka szt. 2 waga 0,800 kg / 16 mm 
Surowce to tylko moja sugestia można wybrać inne mięso np. Karkówka tłusty boczek 

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę 
-3 g/kg pieprz czarny
-3 g/kg pieprz ziołowy białowieski
-5 g/kg papryka płatek mix
-1g/kg chilli jalapeno grys czerwone
-woda 10-15 % robiłem z dwoma wartościami.
10% posmarowane są bułki 
15% posmarowany jest chleb

WYKONANIE
Mięso było peklowane w solance 9%.
Wędzonki były wędzone na ciepło 50 stopni 4 godziny i bez dodatkowej obróbki termicznej tyko wędzone. Odnośnie surowca uważam że tu można troszkę pozmieniać jak ktoś chce zamiast polędwiczki można dać boczek lub karkówkę kto co lubi najbardziej. Osobiście dałem polędwiczkę bo ją lubię za jej smak i delikatność mięsa. Wędzonki mielimy dodajemy wodę i przyprawy, dokładnie wyrabiamy, aż mięso wchłonie wodę i przyprawy sę dokładnie wymieszają. Napełniamy puszki i gotujemy w szybkowarze 60 min. Wyrób jest bardzo specyficzny inny od wszystkich które znamy przede wszystkim smak. Moim zdaniem zaskakuje to chyba najbardziej trafne określenie. Polecam spróbować. Może komuś przypadnie do gustu.


wtorek, 26 marca 2024

Kiełbasa Biała Drobiowa









 SUROWIEC I ROZDRABNIANIE

Mielone było na maszynce nr.8

-1 kg mięso gulaszowe z indyka /8 mm

-1 kg mięso z uda kurczaka /10 mm

-1 kg pierś kurczaka /16 mm

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE

-16-18g/kg sól niejodowana 

-3 g/kg pieprz czarny

-3 g/kg majeranek

-5 g/kg świeży czosnek zgnieciony przez praskę i dodany do wody 

-5% woda

-jelita wieprzowe 28-30

WYKONANIE

Mięso mielimy do mięsa dodajemy wodę z czosnkiem następnie stopniowo dodajemy resztę przypraw i mieszamy, wyrabiamy do kleistości. Napełniamy jelita i odkręcamy krótkie odcinki. Teraz można odparzyć i jeść. Odparzamy w wodzie 85 stopni do osiągnięcia w środku kiełbaski 75 stopni. Kiełbaskę można jeść i na zimno. Dodam, że kiełbasa jest krótko trwała robiona na soli. Taką kiełbaskę polecam zapakować próżniowo i zamrozić. W ten sposób mamy ją świeżą na troszkę dłuższy czas. Dwa pierwsze zdjęcia to kiełbasa gorąca  wyjęta prosto z garnka i krojona trzy następne krojona na zimno.Polecam mój przepis kiełbaska jest bardzo smaczna aromatyczna i delikatna w konsystencji. Smacznego.