sobota, 18 maja 2024

Kiełbas wieprzowa urodzinowa









 SUROWIEC

-boczek 4 kg

-szynka 3 kg

-karkówka 3kg

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE

-pęklo sól 16-18 g/kg

-pieprz kolorowy mielony 4g/ kg

-czosnek 5g/kg

-gorczyca biała i czarna po 2g/kg

-majeranek 2g/kg

-woda 10%

-jelita wp 28/32

WYKONANIE 

Kupiony surowiec poddajemy klasyfikacji szynka i karkówka. Po klasyfikacji peklujemy zalecaną dawką. Peklowanie 2-3 dni. 1 kl. szynki  i chude części karkówki 1 kl. po peklowaniu mielimy na szarpaku natomiast boczek i druga klasa pozyskana z szynki i karkówki mielimy na sitku nr. 10 mm. Wszystko mieliłem na maszynce nr 8 mm. Dodajemy wodę i wszystkie przyprawy, dokładnie wyrabiamy. Napełniamy jelita ściśle i odwieszamy do osadzenia w temp. pokojowej na 1-2 godz. Po wygrzaniu wędzarni wieszamy kiełbasę na kije i osuszamy naszą kiełbasę w temp. 50 st. w jak najmniejszym dymie przy dużym ruchu powietrza najlepiej na samym żarze, aż będzie całkowicie sucha i ciepła w dotyku. Dalsza czynność to już właściwe wędzenie wędzimy w temp 55-65 st. do koloru jaki nam odpowiada. Ta kiełbaska która ma być parzona wyjmujemy, a ta co ma być podpiekana podpiekamy w temp. 80-90 st do uzyskania w kiełbasie 70 st.max 72. Przenie natomiast woda 80 st. do uzyskania 70 stopni w kiełbasie. Parzona kiełbasa po uzyskaniu 70 stopni odrazu topimy w zimnej wodzie na około 10 min. Zanim schowamy do lodówki kiełbasa musi ostygnąć i ocieknąć z wody. Kiełbaskę polecam jest smaczna.  



piątek, 10 maja 2024

Babka ziemniaczana






 SKŁADNIKI, PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE

-1,5 do 2  kg ziemniaków obranych

-2 cebule

-2 ząbki czosnku

-3 jajka

-4  łyżki mąki

-15-20  gram soli 

-czubata łyżka majeranku

-płaska łyżeczka pieprzu czarnego

-płaska łyżeczka mieszanki przypraw ,,18 ziół ojca Mateo''  (opcjonalnie) mieszanka przypraw bardzo aromatyczna

-300 g surowy boczek bez skóry

-200g kiełbasy wędzonej najlepiej na soli nie peklosoli

-200 g wędzonej słoniny bez skóry

-1 łyżka smalcu do smażenia 

-1 łyżka smalcu do wysmarowania naczynia w którym będziemy piekli 

-forma do pieczenia osobiście użyłem naczynia żaroodpornego o wymiarach  33 cm x 22 cm x 5 cm

WYKONANIE

Smażymy na smalcu zaczynamy od boczku i słoniny następnie jak się boczek zarumieni delikatnie dodajemy kiełbasę i na koniec cebula w kostkę i czosnek. Odstawiamy na bok. Obieramy ziemniaki i ścieramy na drobno dodajemy jajka , mąkę i wszystkie przyprawy. Mieszamy, aby wszystko się dobrze połączyło. Formę bardzo dokładnie smarujemy smalcem i wykładamy masę ziemniaczaną równamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Temperatura 180 stopni. Czas 90 min. Piekarnik góra dół. Podczas pieczenia obserwujemy czy nie za mocno się nam podpieka wierzch jeżeli jest za mocno przykrywamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Każdy piekarnik jest inny i inaczej piecze więc trzeba mieć to na uwadze. U mnie ostatnie 10 minut musiałem przykryć. Czas podałem taki jaki był u mnie finalnie, Czasy mogą się różnić więc w końcowej fazie trzeba pilnować i sprawdzać stopień upieczenia. Babka wyszła idealna skórka chrupiąca, a środek mięciutki, delikatny  i za razem zwarty podczas krojenia nawet 2 cm pasków nie rozpada się. Najlepiej podawać z jogurtem , śmietaną Polecam SMACZNEGO.