Mielonka na medal / drobiowo wieprzowa
SUROWIEC I ROZDRABNIANIE
- 1.5 kg medaliony z indyka
-1 kg boczek bez skóry
- 0.5 kg karkówka
Mielenie odbywało się na maszynce nr 8. sitko fi.5
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól 16g/kg
-pieprz biały 3g/kg
-pieprz ziołowy białowieski 2g/kg
-czosnek świeży zgnieciony praską 5g/kg
-chilli grys 1g/kg
-papryka płatek mix 5g/kg
-pomidor z czosnkiem i bazylią lub pomidor z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką 5g/kg
-suszona cebula 4g/kg
-skórki wieprzowe ugotowane na pół twarde i zmielone na makowym sitku 100g do całości
-woda 15% do całości
-skrobia ziemniaczana 2% do całości
-słoiki lub puszki
WYKONANIE
Mięso kroimy w kostkę 3 cm i peklujemy zalecaną dawką zostawiamy na 2 dni w lodówce 4-6 stopni. Po tym czasie mielimy i przyprawiamy dodajemy skórki. Skrobię rozrabiamy w wodzie i dodajemy wyciśnięty czosnek. Wlewamy do masy mięsnej. Wszystko dokładnie mieszamy wyrabiamy do kleistości. Napełniamy puszki ,słoiki i zamykamy, gotujemy w szybkowarze 70 min. Gdy ciśnienie spadnie wyjmujemy puszki i schładzamy w zimnej wodzie około godziny. Szklanych opakowaniach-słoikach kto nie ma doświadczenia niech opuści schładzanie w wodzie lepiej zostawić do ostygnięcia w pokojowej temperaturze. Dalsze wychładzanie robimy w lodówce. Zamiast szybkowaru można przeprowadzić tyndalizację w wodzie. Gotowa konserwa jest bardzo smaczna i aromatyczna konsystencja jest dość zwarta i za razem soczysta można ukroić cienki plasterek który się nie rozpadnie. Polecam wyrób.