Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
▼
piątek, 29 stycznia 2016
Mozaika ze ścinek karkówki ,boczku i szynki
SUROWIEC I MATERIAŁY POMOCNICZE
-większe kawałki-ścinki karkówki,boczku i szynki. Jedna wędzonka waży max 1,5 kg
-peklosól
-większy garnek do parzenia
-dwa termometry jeden koniecznie z sondą do mierzenia temp w środku wędzonki
-siatka wędliniarska nieco ciaśniejsza do tego wyrobu z uwagi na to że ma nam się to wszystko ładnie skleić
- przędza wędliniarska
-strzykawka z igła
Do parzenia
-pieprz kolorowy
- liść laurowy
- ziele angielskie
WYKONANIE
Peklowanie
Na mokro zalewa
http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html
- Nastrzykujemy strzykawką z igłą mięso-większe kawałki mniejsze nie trzeba , boczku nie nastrzykujemy
- Topimy mięso w solance na 3-4 dni. W zależności od wielkości kawałków mięsa. Trzymamy w temperaturze 4-6 stopni
Na sucho
https://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-sucho-i-11.html
Czas peklowania 3-5 dni w zależności od wielkości kawałków mięsa
Po peklowaniu suchym lub mokrym mięsko trzeba troszkę doprowadzić aby się kleiło przynajmniej z tych stron gdzie będzie się stykać z drugim kawałkiem mięsa. W tym celu trzeba kilka razy uderzyć tłuczkiem do schabowych .Ale nie przesadzajmy z tym to nie schabowe.
Zanim będziemy wędzić to:
- karkówkę,szynkę i boczek układamy formujemy tak aby kształt był w miarę kulisty i pakujemy w siatkę i dodatkowo wiążemy przędzą wędzarniczą dla pewności aby nam się kawałki ładnie związały. Dodam że jest trochę przy tym zabawy:)
- mięso wieszamy w chłodnym przewiewnym pomieszczeniu na 8-12 godzin.
- osuszamy w wędzarni przy dużym ruchu powietrza w temp. 35-45 stopni do momentu aż powierzchnia mięsa będzie sucha i ciepła.
Wędzenie
Wędzimy 3-4 godz w 55-60 stopni.
Parzenie
Przygotowujemy większy garnek do parzenia wlewamy wodę do gara wrzucamy 2 liście laurowe, 5 zmiażdżonych ziaren ziela angielskiego oraz 10 ziaren pieprzu kolorowego. Parzymy w wodzie o temp.75-80 stopni do momentu gdy wędzonka w środku osiągnie 68-70 stopni. Po parzeniu schładzamy wędzonkę w zimnej wodzie około 10 min. Chowamy do lodówki na 8-10 godz. Wędzonka po przekroju ma niespotykany przekrój wygląda ładnie i ciekawie.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz