Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
▼
sobota, 13 lutego 2016
Słonina rolowana
Na ziołową słoninę będziemy potrzebowali:
-1 kg słoniny cienkiej bez skóry
-sól nie jodowana 25-30 g/kg
-oregano
-zioła prowansalskie
-tymianek
-majeranek
-bazylia
-pieprz młotkowany z kolendrą
Zioła i przyprawy sypane z ręki (ilość według uznania)
-świeży czosnek przepuszczony przez praskę ja dałem 40 g/kg
Na paprykową będziemy potrzebowali:
-1 kg słoniny cienkiej bez skóry
-sól nie jodowana 25-30 g/kg
-papryka ostra, słodka lub wędzona ilość i która według uznania
-pieprz młotkowany z kolendrą sypany z ręki
-świeży czosnek przepuszczony przez praskę ja dałem 40 g/kg
Wykonanie
Kupioną słoninę docinamy do prostokąta. Tak aby pasował do naszej praski.
Płat słoniny nacieramy najlepiej z obu stron czosnkiem,solą i następnie wszystkimi ziołami i przyprawami.
Następnie bardzo mocno i ściśle zwijamy w rulon. Owijamy szczelnie folią spożywczą i pakujemy do praski. Ja dodatkowo włożyłem jeszcze w worek,ułatwia to wyjmowanie. Zakładamy sprężyny. I do lodówki na dwa tygodnie.
Parzenie
3-3,5 godziny w temp 90 stopni. Wyjmujemy praskę z wody i gdy ostygnie wkładamy do lodówki na 24 godz. Po tym czasie wyjmujemy słoninę i osypujemy ją jeszcze po wierzchu przyprawami i ziołami. Następnie zawijamy w folie spożywczą aby nam nie wysychała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz