Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
▼
niedziela, 19 czerwca 2016
Kiełbasa grillowa z wędzonym serem
Surowiec i rozdrabnianie
Rozdrabnianie robiłem na maszynce nr.8
-karkówka 3 kg (mielimy na szarpaku)
-boczek w miarę chudy 2,5 kg (mielimy sitko fi 10 mm)
-podgardle 1,5 kg (mielimy sitki fi 8 mm)
-ser żółty wędzony 1 kg (ścieramy na grubych oczkach tarki)
-jelita wieprzowe
Przyprawy
Podane są w gramach do całości surowca oprócz sera
-sól nie jodowana 89 g
-sól wędzona 30 g (sól wędziłem sam) kto takiej nie posiada zastępujemy zwykłą
-czosnek świeży dobrej jakości wyciśnięty przez praskę 60 g
-ziele angielskie mielone 7 g
-gałka muszkatołowa 7 g
-pieprz czarny mielony 14 g
-woda 150 ml
Wykonanie
Kupione mięso mielimy. Najpierw karkówkę i boczek. Do karkówki i boczku dodajemy wszystkie przyprawy i 100 ml wody i dokładnie wyrabiamy.Następnie mielimy i dodajemy podgardle i ponownie mieszamy
Wkładamy do lodówki na 12 godz. w celu wyrównania smaków. Po tym czasie dodajemy stopniowo ser i 50 ml wody i dokładnie mieszamy aby ser był równo rozłożony w całej masie mięsnej.
Napełniamy jelita wieprzowe i odkręcamy kiełbaski na odcinki około 12-15 cm.
Taka kiełbaska doskonale nadaje się na grill do parzenia , pieczenia oraz na ognisko. Polecam
SMACZNEGO.
Ps.
Są pytania czy można taką kiełbasę wędzić owszem można ale do wędzenia nie dajemy już soli wędzonej na to miejsce trzeba dać sól zwykłą lub peklosól proponuje 17 g /kg mięsa chyba że ktoś lubi bardziej słone to może dać więcej ale trzeba mieć na uwadze że ser też jest troszkę słony i ser już też nie dajemy wędzony .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz