Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
▼
wtorek, 26 lipca 2016
Ogórki kiszone
SKŁADNIKI
Na jeden słoik 800 mil potrzebujemy:
-ogórki
-3-4 ząbki czosnku
-22 g soli nie jodowanej
-1/2 łyżeczki gorczycy
-2 liście laurowe
-liść porzeczki,wiśni i dębu
-kawałek korzenia chrzanu lub liść chrzanu
-kwiat kopru z kawałkiem łodygi
-woda
WYKONANIE
1.Słoiki i pokrywki dobrze umyć (wyparzyć).
2.Ogórki umyć ułożyć ściśle w słoju.
3.Dodać czosnek,sól,gorczyca,liść laurowy,liść porzeczki i wiśni oraz dębu.
4.Na koniec kawałek korzenia chrzanu lub liść chrzanu i kwiat kopru z kawałkiem łodygi.
5.Zalewamy zimną wodą zakręcamy.
6.Trząchamy słojem,aż sól się rozpuści.
7.Przechowujemy najlepiej w chłodnym ciemnym miejscu.
8.SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz