SUROWIEC
-1 duża golonka
-3 nóżki
-0,5 kg skórek wieprzowych
-3 marchwie
-1 pietruszki
-1 cebula
-5 ząbków czosnku
-1 seler
-włoszczyzna suszona 3 łyżki
-mieszanka suszonych warzyw 3 łyżki
- koperek pęczek
ILOŚĆ PRZYPRAW DO SMAKU
ILOŚĆ PRZYPRAW DO SMAKU
Osobiście dałem
-sól 50-60 g
-pieprz czarny mielony płaska łyżeczka
-pieprz ziołowy płaska łyżeczka
-sól 50-60 g
-pieprz czarny mielony płaska łyżeczka
-pieprz ziołowy płaska łyżeczka
-8 liści laurowych
-2 łyżeczka ziela angielskiego w kulkach
-1 łyżeczka pieprzu kolorowego w kulkach
WYKONANIE
Golonkę i, nóżki i skórki opalamy nad gazem z resztek ,,włosów'' dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do dużego gara dodajemy warzywa i zalewamy wodą około 2 cm ponad surowiec. Dodajemy sól i gotujemy na malutkim ogniu 3 godz. Czasami delikatnie mieszamy. Gdy warzywa będą mięciutkie wyjmujemy. Następnie dodajemy przyprawy i dalej gotujemy na małym ogniu. Gdy mięso będzie bardzo miękkie i będzie odchodzić od kości wyjmujemy je z wywaru łyżką cedzakową. W razie konieczności wywar przyprawiamy jeszcze solą i przecedzamy. Mięso rozdrabniamy na mniejsze kawałki, a marchewkę w kostkę lub plastry. Do pojemników ,salaterek lub słoików na dno układamy marchew i pietruszkę następnie dajemy mięso i zalewamy wywarem. Koperek można dać do wywaru lub na wierzchni posypać. Słoiki zalewamy wywarem gorącym. Galaretkę studzimy, następnie umieszczamy w lodówce. Na drugi dzień podajemy skropione sokiem z cytryny lub octem.
SMACZNEGO.
-2 łyżeczka ziela angielskiego w kulkach
-1 łyżeczka pieprzu kolorowego w kulkach
WYKONANIE
Golonkę i, nóżki i skórki opalamy nad gazem z resztek ,,włosów'' dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do dużego gara dodajemy warzywa i zalewamy wodą około 2 cm ponad surowiec. Dodajemy sól i gotujemy na malutkim ogniu 3 godz. Czasami delikatnie mieszamy. Gdy warzywa będą mięciutkie wyjmujemy. Następnie dodajemy przyprawy i dalej gotujemy na małym ogniu. Gdy mięso będzie bardzo miękkie i będzie odchodzić od kości wyjmujemy je z wywaru łyżką cedzakową. W razie konieczności wywar przyprawiamy jeszcze solą i przecedzamy. Mięso rozdrabniamy na mniejsze kawałki, a marchewkę w kostkę lub plastry. Do pojemników ,salaterek lub słoików na dno układamy marchew i pietruszkę następnie dajemy mięso i zalewamy wywarem. Koperek można dać do wywaru lub na wierzchni posypać. Słoiki zalewamy wywarem gorącym. Galaretkę studzimy, następnie umieszczamy w lodówce. Na drugi dzień podajemy skropione sokiem z cytryny lub octem.
SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz