Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
▼
piątek, 11 listopada 2016
Zupa grzybowa z opieniek
Składniki
-około 1 kg świeżych opieniek
-2-3 litry wody
-kawałek porcji rosołowej bądź jakiejś kostki można dać coś wędzonego
-sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
-włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por) może byś suszona
-jedna czubata łyżka suszonych zmielonych warzyw
-0,5-1 kg ziemniaków dość grudo pokrojonych
-2 marchewki
3-4 liście laurowe
-10 ziarenek pieprzu kolorowego
-6 ziarenek ziela angielskiego
-śmietanka 30% 3-5 łyżki
Wykonanie
Do garnka wlewamy wodę i wrzucam kostkę lub jakiś kawałek wędzonki.Ja robiłem na wędzonym żeberku.Dodajemy jeszcze liście laurowe pieprz kolorowy i ziele angielskie. Grzyby oczyszczam i płuczę pod bieżącą wodą i wrzucam do garnka i gotujemy do tej pory aż przestanie się zbierać szum.Jest to około 30-40 min. Szum zbieramy i wyrzucamy jest niepotrzebny.Następnie dodajemy resztę składników oprócz śmietany.Śmietanę dodamy na sam koniec.Zupę gotować na małym ogniu, pod przykryciem, ok. 40 -60 minut,aż ziemniaki będą miękkie. Od czasu do czasu mieszamy. Śmietanę przełożyć do kubeczka, wlać 2 chochle gorącej zupy i energicznie wymieszać ze śmietaną. Dodać całość do zupy, szybko mieszając.Gotować jeszcze 5 min .
SMACZNEGO.
Sycąca zupa.
OdpowiedzUsuń