Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
▼
niedziela, 26 marca 2017
Kaczka parzona i wędzona
SUROWIEC
-kaczka
PRZYPRAWY I ZIOŁA ORAZ MATERIAŁY POMOCNICZE
-sól nie jodowana 70-80 g/kg lub 50/50 z peklosolą i na 1 liter wody
Podczas parzenia dodajemy:
-3 goździki
-owoc jałowca zmiażdżony w moździerzu (ilość według uznania)
-ziele angielskie w kulkach (ilość według uznania)
-liść laurowy (ilość według uznania)
-papryka chili dwie
-zioła prowansalskie 2 g na całość
-pieprz kolorowy w kulkach (ilość według uznania)
-sznurek wędzarniczy
WYKONANIE
W przygotowanej zalewie topimy kaczkę na 24 godziny w temp 4-6 st. Po tym czasie zagotowujemy wodę razem z ziołami i przyprawami. Czekamy aż temperatura wody spadnie do 80 stopni. Wrzucamy kaczkę i parzymy do momentu aż kaczka będzie miała 72 stopnie, sondę termometru wbijamy w pierś.
Następnie delikatnie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy całkowicie ostygnie wieszamy aby ociekła na kilka godzin. U mnie odbywało się to przed wiatraczkiem.
OSUSZANIE W WĘDZARNI
W 40 stopniach przy dużym ruchu powietrza bez dymu czas 30-40 min.
WĘDZENIE
45-50 stopni czas 4-4,5 godziny
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz