Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
▼
środa, 10 maja 2017
Słonina czosnkowa z soli
SKŁADNIKI I MATERIAŁY POMOCNICZE
-2 kg słoniny najlepiej grubej 4-6 cm
-czosnek dobrej jakości 2-3 główki
-pieprz cayenne
-pieprz ziołowy białowieski- jest to mieszanka przypraw w skład której wchodzi(gorczyca,majeranek,kminek,kolendra,lubczyk,papryka ostra i słodka,jałowiec)
-sól warzona nie jodowana 5 kg
-pojemnik lub garnek
WYKONANIE
Słoninę dzielimy na mniejsze kawałki i odcinamy skórę. Następnie słoninę szpikujemy czosnkiem co kilka cm.Późnij z czosnku i przypraw robimy pastę do natarcia słoniny. Czosnku i przypraw nie żałujemy dajemy dużo. Zrobioną pastą nacieramy w koło naszą słoninę. Dalsza czynność to zasypanie słoniny solą. Warstwa soli ma byś gruba około 2-3 cm w koło słoniny. Teraz wkładamy do lodówki i zapominamy o niej na 2 miesiące. Po tym czasie słoninę oczyszczany z starej mokrej soli. Robimy to szczoteczką lub jakimś pędzelkiem. Po dokładnym oczyszczeniu z soli i starej pasty powtarzany czynność, czyli dajemy ponownie czosnek i przyprawy na słoninę i pakujemy ponownie w nową gruba warstwę soli. Wkładamy do lodówki na 3 miesiące. Po 3 miesiącach wyjmujemy słoninę z soli i oczyszczamy ją z przypraw z czosnku. Zawijamy w folie lub dajemy w próżnie i mrozimy. Po tygodniu można kosztować.
SMACZNEGO
Coś podobnego też robię. Sól przed zasypaniem słoniny mocno podgrzewam na patelni aż zacznie parzyć w palce po to by wyeliminować z niej wilgoć i potencjalne bakterie. Po takim podwójnym zasoleniu słoninę jadłem po 12 miesiącach - była wyśmienita i zapewne przeleżałaby jeszcze rok. Dodam że dotyczy to słoniny na cztery palce i z przewarstwieniem chudego mięsa.
OdpowiedzUsuń