Parzona
SUROWIEC
-łopatka 8 kg
-podgardle bez skóry z przyrostem mięsnym 2 kg
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól do łopatki 18-19 g/kg
-sól nie jodowana do podgardla 18-19 g/kg
-pieprz czarny mielony drobno 3 g/kg
-czosnek dobrej jakości wyciśnięty przez praskę 8 g/kg
-gorczyca ziarno 5 g/kg
-majeranek 0,5 g/kg
- jelita wieprzowe od 28 do 32+
WYKONANIE
Łopatkę kroimy jak leci bez klasyfikacji mięsa na grubość od 0,5 cm do 2 cm kroimy w paski i kostkę. Wykrawamy tylko jeżeli są jakiś grube twarde ścięgna i błony. Podgardle w paski około 2 x 4 cm. Wszystko peklujemy i solimy 48 godzin. Przechowujemy w lodówce 4-6 stopni. Po tym czasie podgardle mielimy na sitku fi 10 mm i dodajemy do łopatki.U mnie mielenie na maszynce nr.8. Teraz dodajemy wodę 300 mil i stopniowo wszystkie przyprawy. Wyrabiamy do kleistości i odstawiamy na 12 godziny do lodówki.Teraz po tym czasie dodajemy jeszcze 100 mil wody i ponownie wyrabiamy. Napełniamy jelita ściśle i odkładamy na kije do osadzenia 2-3 godz.w przewiewnym pomieszczeniu.U mnie odbywało się to pod wentylatorem.
OSUSZANIE
W wędzarni przy dużym ruchu powietrza bez dymu na samym żarze, do momentu aż powierzchnia jelit będzie całkowicie sucha i ciepła.
WĘDZENIE
3-4 godziny w temperaturze 55-65 stopni i następnie podpiekanie w 80-95 do momentu gdy kiełbasa w środku będzie miała 70-72 stopnie. Lub zamiast podpiekania można zastosować parzenie woda 75-80 i parzymy do momenty osiągnięcia w środku kiełbasy 70 stopni.
Zostawiamy do ostygnięcia następnie chowamy do lodówki.
Kiełbaskę polecam jest bardzo smaczna i wyrazista w smaku.
SMACZNEGO
Czy można bez używania żaru z wędzarni inaczej osuszyć kiełbasę?
OdpowiedzUsuńMożna w domu przy pomocy wentylatora ale kiełbaska zanim puścimy dym musi być ciepła w dotyku więc jakieś ciepło jest potrzebne .Można na ogniu w wędzarni ale trzeba z tym uważać aby nie spalić
UsuńCzy nie za dużo czosnku na 1 kg ? 8g ?
OdpowiedzUsuńWojtek.
Lubię czosnek do typowej czosnkowej np. daje 15 gram
UsuńDlaczego kiełbasa musi być ciepła przed wedzeniem i wedzarnia musi być nagrzana.
OdpowiedzUsuńW przeciwnym razie w wyniku różnicy temp. na kiełbasie pojawi się wilgoć .Podobną historie można zaobserwować gdy zimą wchodzimy do samochodu i po chwili szyby są zaparowane naszym ciepłem tez na szybie pojawia sie wilgoć . I gdy na kiełbasie pojawi sie wilgoć i zaczniemy wedzić to dym się będzie kleił do kiełbasy i będzie czarna jak z komina to tak po chłopsku wytłumaczyłem
UsuńWytłumacz prosze z iloscią soli czy tez peklo.
OdpowiedzUsuńZawsze jak dam 18g to jakies za słone jest. Dam 15 do 16 jakos bardziej podchodzi.
Witaj, jakiego drewna używasz do wędzenia tej kiełbaski?
OdpowiedzUsuń