Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
▼
środa, 23 sierpnia 2017
Zupa grochowa
SKŁADNIKI
-groch połówki
-ziemniaki
-marchew
-cebula
-wędzona kiełbasa,boczek i skóra wieprzowa
- kulki z mięsa (gałki) mielonego przyprawione jak na kiełbasę np;białą
PRZYPRAWY
-majeranek
-sól
-pieprz czarny
-ziele angielskie
-liść laurowy
Wykonanie
Do garnka wlewamy wodę do połowy wrzucamy skórę wieprzową wędzoną,listki laurowe,ziele angielskie oraz sól i gotujemy. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Kiedy skóra będzie miękka dodajemy groch, kulki -gałki mięsa,podsmażoną wędzonkę i marchew tartą na grubej tartce lub drobno pokrojona. Gdy groch będzie na wpół miękki wrzucamy ziemniaki. Przyprawiamy dodatkowo pieprzem i majerankiem. Gotujemy do momentu gdy wszystko będzie miękkie w razie potrzeby doprawiamy jeszcze pieprzem i solą .
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz