Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
▼
sobota, 8 września 2018
Karkówka wędzona i parzona Sous Vide
SUROWIEC
-karkówka
PRZYPRAWY
-peklosól ilość według https://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html
WYKONANIE
Kupioną karkówkę płuczemy pod bieżącą wodą. Przygotowujemy solankę według kalkulatora , tą solanką robimy nastrzyk 60 ml na kg mięsa i topimy w solance na 7 dni, odstawiamy do lodówki w temp.4-6 stopni . Po tym czasie wyjmujemy płuczemy lecz nie koniecznie. Wkładamy w siatkę lub wiążemy sznurkiem. Odwieszamy do ociekania 10-12 godzin. U mnie odbywało się to nad wanną przy wentylatorze. Dalsze czynności to osuszanie w wędzarni bez dymu przy dużym ruchu powietrza w temp.35-45 st. Osuszamy do momentu aż powierzchnia mięsa będzie sucha i ciepła. Następnie wędzimy.
WĘDZENIE
4 godz. w temp.50-60 st.
PARZENIE
Uwędzoną karkówkę pakujemy w worek do pakowania próżniowego i odsysamy powietrze za pomocą pakowarki. Parzymy za pomocą cyrkulatora 10 godzin w temp.58 stopni . Po tym czasie wyrób schładzamy w zimnej wodzie około 5 min. Teraz wkładamy do lodówki w temp. 4-8 st. na całą noc. Teraz wyjmujemy z worka i się zajadamy.
Wyrób jest bardzo smaczny, soczysty delikatny i miękki.
Smacznego.
czy aby nie za niska temp. parzenia ?
OdpowiedzUsuń