Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
▼
czwartek, 27 września 2018
Nalewka z pigwowca
SKŁADNIKI
-oczyszczony owoc pigwowca 2 kg
-cukier 1 kg
-alkohol 2 litry 50-70 %
WYKONANIE
Owoce pigwowca myjemy, usuwamy gniazda nasienne i białą błonkę następnie kroimy drobno lub za pomocą maszynki kroimy w cienkie plasterki . Pokrojone owoce wrzucamy do dużego szklanego słoja, i zalewamy alkoholem na 2 miesiące i zostawiamy go w słonecznym miejscu . Co tydzień wstrząsamy słojem. Po tym czasie wszystko zlewamy przez sito, żeby oddzielić alkohol od owoców. Alkohol odstawiamy będzie nam później potrzebny a to co nam zostało zasypujemy cukrem mieszamy i odstawiamy na 3-4 tygodnie . Codziennie wstrząsamy słojem. Następnie po tym czasie zlewamy syrop. Alkohol wlewamy do owoców aby wypłukać resztę syropu. Na koniec alkohol łączymy z syropem i odstawiamy do sklarowania się nalewki. Gdy nalewka będzie już klarowna delikatnie przelewamy do drugiego naczynia uważając aby to co nam osiadło na dnie tam pozostało. Gdy to już zrobimy możemy przelewać do butelek . Zostawiamy do dojrzewania w ciemnym chłodnym miejscu na 6-12 miesięcy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz