Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
▼
sobota, 1 grudnia 2018
Śledzik w oleju z odrobiną octu
SKŁADNIKI I MATERIAŁY POMOCNICZE
-dobrej jakości śledź małosolny 5 płatów
-po połowie cebuli białej i czerwonej
-czosnek 4 ząbki
-olej ja użyłem rzepakowego może być inny
-ocet 20 ml
-słoik 900 ml
WYKONANIE
Kupione śledzie moczymy w zimnej wodzie przez 2-3 godz. zmieniając wodę co 30 min. Ja lubię śledzie dość słone więc moczę 2-3 godz. Kto lubi mniej słone musi zmienić czas moczenia na dłuższy. Cebulę kroimy w kostkę lub pióra jak kto lubi natomiast czosnek w cienkie plasterki . Gdy uznamy że śledź jest już dość wymoczony kroimy go w mniejsze kawałki i wkładamy do słoika przekładając cebulką, i czosnkiem. Każdą warstwę delikatnie skrapiamy octem. Na koniec całość zalewamy olejem. Wkładamy do lodówki na 2-4 dni. Śledzik zrobiony w tak prosty sposób jest pyszny polecam.
Bede musiala sprubowac. Takich jeszcze nie robilam.
OdpowiedzUsuńSą ok prosto i smacznie
UsuńA jakich śledzi ty użyłeś Jacku?
OdpowiedzUsuńMałosolne płaty
UsuńA jak długo mogą stać w lodówce, jak zrobimy na zapas?
UsuńNie za długo lepiej zapasu nie robić ale myślę że z tydzień na pewno
UsuńIle %ocet ma być?
OdpowiedzUsuńTaki jaki w sklepach sprzedają 10%
Usuńmożesz zmienić kolorystykę stronki jest tragiczna, poprzednia była dużo lepsza... :D
OdpowiedzUsuńTo kwestia gustu jednym się podoba drugim nie 😀
OdpowiedzUsuńKłaniam się,
OdpowiedzUsuńjaki jest okres przechowywania w lodówce tak przygotowanych śledzi?
myślę że z tydzień na pewno dłużej nie próbowałem bo się zjadało
Usuń