niedziela, 17 lutego 2019

Konserwa łopatka ze słoniną


SUROWIEC:
-łopatka 60 %
-słonina 40%

PRZYPRAWY:
-peklosól do łopatki 13 g/kg
-sól nie jodowana do słoniny 17 g/kg
-pieprz czarny 1 g/kg
-pomidory z czosnkiem i bazylią 2 g/kg
-czosnek świeży zgnieciony przez praskę 1 ząbek /kg
-cebula świeża jeden plaster na dno puszki/słoika
-liść laurowy 0,5 g/kg
-pieprz ziołowy białowieski 1 g/kg

WYKONANIE:
Wyrób powstał ponieważ zostało mi troszkę słoniny i łopatki z wcześniejszych innych wyrobów konserwowych, więc powstało coś takiego. Słoninę i łopatkę tniemy w kostkę 1-2 cm peklujemy i solimy w osobnych pojemnikach czas 48 godz. w temp. 4-8 stopni. W połowie czasu  łopatkę i słoninę mieszamy ze sobą i przyprawiamy wszystkimi przyprawami. Po 48 godz. pakujemy w puszki i słoiki zamykamy i sterylizujemy w szybkowarze 85 min. Gotowy wyrób może nie wygląda za ciekawie i apetycznie ale w brew pozorom jest zaskakująco smaczny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz