Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
▼
niedziela, 10 lutego 2019
Słonina Drwala
SKŁADNIKI:
-słonina
-sól nie jodowana 23-24 g/kg
-czosnek 3 większe ząbki na kg słoniny
-cebula suszona płatek 2-3 g/kg lub cebula świeża krojona w kostkę około 10 g na puszkę 450 g lub
7g na puszkę 300 g. Ja użyłem cebuli czerwonej i białej bo akurat taką miałem .
-przyprawa ziołowa puszczańska 2 g/kg :mieszanka przypraw -jałowiec, tymianek, majeranek, sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa.
-pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg: mieszanka przypraw- gorczyca, majeranek, kminek, kolendra, lubczyk, papryka ostra i słodka, jałowiec.
-papryka chilli jalapeno grys czerwone ostra 3 g/kg
WYKONANIE
Płaty słoniny tniemy w paski na wysokość puszek/słoików i obsypujemy/nacieramy dokładnie wszystkimi składnikami następnie układamy ściśle w słoikach i puszkach, które zamykamy i pozostawiamy na 5-7 dni w lodówce w temp.4-6 stopni.Następnie sterylizujemy w szybkowarze przez 90 min. Wyrób jest delikatny i mięciutki i bardzo aromatyczny.
SMACZNEGO.
Test: https://www.google.pl/
OdpowiedzUsuń