Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
▼
czwartek, 23 maja 2019
Kiełbasa z polędwiczki parzona
SUROWIEC:
-polędwiczka 1,6 kg (4-5 sztuk)
-golonka 400 g tylko chude mięso
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól 18 g/kg
-pieprz cytrynowy 1 g/kg
-pieprz czarny 1 g/kg
-gałka muszkatołowa 0,5 g/kg
-kolendra mielona 0,5 g/kg
-kątnica barania 1 szt.
-sznurem wędzarniczy
-200 ml wody
WYKONANIE
Polędwiczkę oczyszczamy z błon golonkę z błon i ścięgien, kroimy w dużą kostkę 3-4 cm i peklujemy 48 godz. Po tym czasie golonkę mielimy na sitku 2,5 mm robiłem to na maszynce nr 8.dodajemy 100 ml wody i wyrabiamy aż mięso będzie mocno kleiste. Teraz do polędwiczki dolewamy 100 ml wody i wszystkie przyprawy, wyrabiamy aż mięsko puści klej. Następnie do polędwiczki dodajemy golonkę i ponownie mieszamy dokładnie, całość ma się dobrze kleić. Napełniamy kątnicę dość ciasno wiążemy i wieszamy do osadzenia na 2 godz, w pokojowej temp, Rozgrzewamy wędzarnie wieszamy naszą kiełbaskę i osuszamy około 1 godz .w temp.35 st. przy dużym ruchu powietrza. Gdy powierzchnia kiełbaski będzie sucha zaczynamy wędzenie w temp 55 st.około 4 -4.5 godz. wędzimy do koloru jaki nam odpowiada. Teraz parzymy w wodzie 70 stopni do momenty gdy temp. w środku będzie miała 65 stopni. Następnie studzimy w zimnej wodzie 10-15 min. Osuszamy papierowym ręcznikiem i chowamy do lodówki na 8-10 godzin. Kiełbaska jest bardzo smaczna mięsko jest delikatne i soczyste.
Smacznego.
Witam. Wygląda pysznie, ale skąd wziąć 1600 kg polędwiczek?;)
OdpowiedzUsuń1,6 KG 4-5 SZTUK
UsuńWitam. Wygląda pysznie, ale skąd wziąć 1600 kg polędwiczek?;)
OdpowiedzUsuńWidok dość zacny wiec nie pozostaje nic innego jak zrobić samemu i sprawdzić smak. Tak wiec za tydzień dzialam 😍😍
OdpowiedzUsuńZnakomita ! robię po raz drugi!
OdpowiedzUsuń