Strona poświęcona przede wszystkim wyrobem wyrobów i wędlin domowych i ich sposobach produkcji. Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin i wyrobów : wędzonych, pieczonych, podsuszanych i dojrzewających, wyrobów szynkowarowych i wędlin parzonych metodą tradycyjną i Sous Vide. Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.
▼
środa, 17 lipca 2019
Dżem z czarnej porzeczki
SKŁADNIKI:
-1,5 kg owoców czarnej porzeczki
-1 kg cukru
-żelfikx bez cukru na jeden kg.owoców szt.2
-woda 200 ml
WYKONANIE:
Owoce przebieramy i myjemy, wrzucamy do garnka zasypujemy cukrem, dodajemy wodę mieszamy i zagotowujemy pod przykryciem. Gdy się zagotuje zmniejszamy ogień,zdejmujemy pokrywkę i tak na malutkim ogniu gotujemy 1,1,5 godz.do czasu aż wszystko zgęstnieje. Pamiętajmy o częstym mieszaniu aby się nie przypaliło. Trzeba mieć też na uwadze że dżem po ostygnięciu zgęstnieje. 15 min przed końcem dodajemy żelfix. Gorący dżem prosto z ognia nakładamy w słoiczki zakręcamy i obracamy do góry dnem. Można też słoiczki poddać pasteryzacji 15-20 min.Miejmy na uwadze aby pokrywki i słoiki były w bardzo dobrym stanie nie wyszczerbione a pokrywki nie powyginane i nie rdzawe.W przeciwnym razie słoik nie zaciągnie .
uwielbiam, robiłam w tym roku;)
OdpowiedzUsuńPo co dawać zelfix i wodę jednocześnie. Przecierz porzeczka to nie truskawka ona ma pektyne i dżem jest tak gesty że można go kroic
OdpowiedzUsuńWoda żeby się nie przypaliło pomimo mieszania potrafi a żelfix wiadomo po co bez tego nie uzyskuje mimo długiego gotowania odpowiedniej konsystencji
Usuńdomowy dżem jest pyszny
OdpowiedzUsuńZgadzam się
Usuń